Novetats en el model 196: Moviments en els comptes bancaris

19 de Juny de 2017

Novetats en el model 196


El model 196 és una declaració informativa que han de presentar al gener de cada any les institucions financeres. Recull el resum anual de retencions i ingressos a compte sobre rendiments del capital mobiliari i rendes obtingudes per la contraprestació derivada de comptes en tota classe d’institucions financeres. No obstant això aquest any s’ha produït una important novetat.


La reforma arribada de la mà de l’Ordre HFP / 1822/2016 de 24 de novembre de 2016, incorpora dos nous camps:


  • Volum total d’entrades de fons

  • Volum total de sortides de fons

  • Hisenda podrà comptar amb dos noves dades senzilles que fins ara desconeixia, de manera que creuant les dades subministrades en el model 196 amb els declarats en l’IRPF podrà comprovar si el còmput anual d’entrades en els seus comptes bancaris coincideix amb els rendiments declarats. A partir d’ara s’haurà de posar especial atenció als moviments realitzats en els comptes bancaris i actuar amb la màxima diligència.


    Fins al moment l’Agència Tributària només disposava de la informació dels saldos finals i saldos mitjans de les nostres comptes. A partir del 2016, en haver afegit els dos camps abans assenyalats, també disposa de l’entrada i sortida de fons.      També s’inclou en el model 196 la modificació relativa a les penalitzacions per incompliments de les condicions comercials en aquest tipus de comptes.